Å skape fredskultur for verdens barn

Fredsprisvinnerne Shirin Ebadi og Betty Williams kastet glans over åpningen av utstillingen «Building a culture of Peace for the Children of the World». Norges Fredslag viser den internasjonale utstillingen på Fredshuset frem til den 6. juni.

Fredsprisvinnerne Shirin Ebadi (t.h), Ebadis tolk, og Betty Williams (t.v.) snakket mye om barns behov for sikkerhet i sine foredrag.

Alexander Harang fra fredslaget ønsket de fremmøtte velkommen:

- I Fredslaget jobber vi for fred i to grunnleggende dimensjoner: Ved å begrense voldsmakt og ved å konstituere fredskultur. Det å etablere fredskultur styrker igjen vår karakter som fredsarbeidere, slik at vi kan bekjempe militarismen bedre. Muligheten for å bygge fredskultur er også avhengig av at voldsmakten i samfunnet ikke får fritt spillerom. Derfor er de to dimensjonene gjensidig avhengige.

- Barn trenger sikkerhet

Betty Williams og Shirin Ebadi, vinnere av Nobels fredspris i 1977 og 2003 for deres arbeid i hhv Nord-Irland og Iran, holdt hver sin innledning for de inviterte gjestene hvor de på ulikt vis kom inn på barns behov for fred og sikkerhet.

Williams ble i 1976 vitne til at tre barn ble drept av en løpsk bil etter at føreren ble skutt av myndighetene. 69-åringe Williams understreket at verdens barn må få det bedre:

- Terrorangrepen den 11. september var forferdelige men flere barn dør hver eneste dag som en konsekvens av feilernæring. Frem til jeg dør vil jeg bruke stemmen min til å forsvare barns rettigheter.

Shirin Ebadi valgte å ta opp barns situasjon i Syria i sitt innlegg:

- Jeg vil snakke om president Assad og om de 30 barnene som ble drept av soldater i Syria. Dere så kanskje bildene? Jeg syns det var så smertefullt å se alle kroppene ligge på bakken. Er det verdt å være president noen ekstra år om man må gjøre slike ting?

- Vesten ødelegger

Ebadi er skeptisk til den økonomiske politikken som føres av diktaturene i Midt-Østen.

- 70 prosent av oljen i verden kommer fra Midtøsten, men folk flest lever i fattigdom takket være korrupte politikere.

Fredsprisvinneren hadde imidlertid også brodd mot vestens politikk med støtte til diktatorer i Midt-Østen og bombetokter som gjør det vanskeligere for befolkningene der å få frihet.

- Demokratiet må komme innefra i folk. Demokrati er ikke en last man kan eksportere fra Europa. Demokratiet kan ikke slippes på folk som bomber.

Vanskelig for barn i Iran

Iran har verdensrekord i henrettelser av barn under 18 år. Mange av dem er gatebarn.

- Jeg startet en NGO for 20 år siden for å beskytte barn. En gang i uka drar vi dit og prøver å utdanne dem og hjelpe dem. Vi oppmuntrer dem til å delta i undervisning gir dem litt melk og noen kaker. Vi sloss også mot lover som ikke er bra for barn.

Noen seiere har Ebadi likevel oppnådd.

- I 2004 endret vi loven for omsorgsrett for barn etter skilsmisse. Før måtte gutter og jenter fra skilte foreldre overføres til faren når det var henholdsvis 2 og 7 år gamle.

Utstillingen om Fredskultur kan ses etter avtale på Fredshuset frem til 6. juni.

Anne Marte Skaland, Halvard Hjermundrud, Christian Clementsen fra Fredshuset syns det var stas å hilse på fredsprisvinnerne Betty Williams og Shirin Ebadi.

Betty Williams får sitt håndavtrykk foreviget ved fredshusets lobbyområde. Besøkende på Fredshuset kan i fremtiden nyte synet av håndavtrykkene til to tidligere vinnere av Nobels fredspris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>